Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

Takip Edin Takip Edin

Facebook Sayfamızı Ziyaret Edin
Facebook Sayfamız Facebook Sayfamız

Basın Bülteni Basın Bülteni

Kaydol
E-Bülten E-Bülten

EtkinlikEtkinlik Kayıt Formu Kayıt FormuEtkinliklere kaydolmak için tıklayınız
CanlıCanlı Yayın Yayın
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
SohbetSohbet Bölümü BölümüDolu dolu ve hoşça vakit geçirmek için
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın
İletişimİletişim Formu Formuyilmazticaret_ada@hotmail.com

Çeşitli Bilgiler Çeşitli Bilgiler

GAZETELER GAZETELER

İLİMİZİ TANIYALIM

Balıkesir Genel Bilgi


Balıkesir Saat Kulesi ve ŞadırvanıMarmara Bölgesi´nin Güney marmara Bölümünde yer alan Balıkesir´in kuzeyinde Marmara Denizi, güneyinde izmir ve Manisa, güneydoğusunda Kütahya, doğusunda da Bursa illeri bulunur. Marmara Denizi´ndeki Marmara, Türkeli, Paşalimanı adaları ile Ege Denizi´ndeki Alibey (Cunda) adaları da il sınırları kapsamındadır. Marmara Denizi´ne doğru çıkıntı yaparken batısında da Edremit Körfezi Ege kıyısında geniş bir girinti oluşturur. Balıkesir, fazla engebeli bir araziye sahip değildir. Toprakları genellikle büyük ölçüde dalgalı, alçak sırtlarla yarılmış bir plato görünümündedir. Güney ve doğuda daha da yükselen platonun dağlarla arasında kalan kesimleri, ovalar içermektedir. İlin kuzeybatısında Karadağ (764 m.), Erdek ve Bandırma Körfezinin güneyinde Edincik Dağı (360 m.), Kapıdağ Yarımadasındaki Adamkaya Tepesi (803 m.), Sususrluk ve Kocaçay vadileri arasında Sularya (600 m.) ve Gelçal (881 m.) tepeleri belli başlı engebeleridir. Balıkesir´in en önemli yükseltisi ise, güney ve doğu kesimindeki, Kütahya sınırının bir bölümünde uzanan Alaçam Dağlarının en yüksek yeri olan Tilki Tepesi´dir (1.625 m). İlin güneybatısında İzmir sınırında uzanan Madra Dağlarının yüksekliği 1.388 m.ye ulaşır. Edremit Körfezi´nin güneyindeki Kaz Dağının (İda Dağı) yüksekliği ise 1.767 m.dir. İl sınırları içerisinde Balıkesir, Manyas, Gönen, Edremit, Burhaniye, Ayvalık, Sındırgı, İvrindi ve Sususrluk Ovaları bulunur. Balıkesir su kaynakları yönünden de oldukça zengindir. Susurluk Çayı, Gönen Çayı, Koca Çay, Havran Çayı belli başlı akarsularıdır. Kuş Cenneti, Ulusal Parkı içerisinde yer alan Manyas Gölü, Çaygören Baraj Gölü ve Tabak Gölü de başlıca gölleridir. Orman örtüsü ilin büyük bir kısmına egemendir. Doğu kesimlerinde ve kıyıdaki dağlık bölgelerde çam, meşe, gürgen, ıhlamur ve kestane ağaçlarından oluşan ormanlar bulunmaktadır. Ege kıyılarında ise daha çok Akdeniz bitki örtüsünün izleri görülmektedir.Marmara Denizi ve Manyas Gölü deniz ürünleri yönünden önemlidir.

Yüzölçümü 14.456 Km² olan Balıkesir?in 22 Ekim 2000 tarihinde yapılan sayıma göre toplam nüfusu 1.076.347?dir

Balıkesir ekonomik yönden Türkiye´nin en gelişmiş illeri arasındadır. Ekonomik etkinliği tarıma dayalıdır. Zeytinyağı ve sabun üretiminden kaynaklanan sanayi kuruluşları bulunmaktadır. Zeytin başta olmak üzere her türlü tarımsal ürün yetiştirilmektedir. Şeker pancarı, tütün, ay çiçeği, pamuk, susam, elma, armut ve kış sebzeleri üretilmektedir. Hayvancılığın bazı kolları çok gelişmiştir. Sığır, koyun ve tavuk yetiştirilmesi bunların başındadır. Kültür sığırı açısından da Türkiye´nin başta gelen merkezlerindendir. Arıcılık da yörede önem kazanmıştır.

Balıkesir isminin kökeni yöredeki bir yerleşim alanı olan Achiraus´dan geldiği söylenmektedir. Sonraki yıllarda Roma İmparatoru Hadrianus´un avlandığı bu bölgeye Hadrianoptherai denilmiştir. Bir başka iddiaya göre de Balıkesir ismi, imparatorun Paleocastra isimli şatosundan gelmektedir. Selçuklular zamanında buraya Bulak Hisar veya Balık Hisar denilmiştir.

Balıkesir´in tarih öncesine ait bilgiler yeterli olmamakla birlikte son yıllarda bu bölgede yapılan kazı ve araştırmalar yoğunlaşmıştır. Yapılan bu kazılarda İlk Tunç Çağından kalma buluntularla karşılaşılmıştır. MÖ.2000´lerde Bithynialılar buraya yerleşmişlerdir. Hitit metinlerinde Assuva olarak anılan Batı Anadolu´nun bu bölgesi, antik çağda Mysia diye anılmakta idi. MÖ 3000-1200 yılları arasında bu bölgede farklı diller konuşan Pelasg ve Leleg kolonileri kurulmuştur. IV.Truva katında (MÖ 1800-1250) antik çağda ismi İda olan Kaz Dağları eteklerinde geçen efsanevi Truva Savaşları bölge halkını da derinden etkilemişti. Homeros´un Odeseus´unda anlatılan Argonotlar Arteka (Erdek) ve Kyzikos´a bu dönemde geldiler. MÖ 1200´de Anadolu´nun batısındaki halkların başlattığı Deniz Kavimleri Göçü sırasında Yunanistan´dan gelen topluluklar burada buldukları alanlara yerleştiler.  MÖ 600´lerden itibaren Mysia bölgesi de Pers İmparatorluğu etkisi altına girdi. Batı bölgesi satraplık merkezi Deskileion (Ergili Köyü) idi. MÖ 546-547´de Persler Atina tarafını tutan bütün Adramytion´luları öldürdüler.  MÖ 500´de Persler´e karşı yapılan Ionia ayaklanmasına Balıkesir bölgesindeki antik kentler de katıldılar. Persler 494´de bu isyanı bastırdıktan sonra, Mysia´da bulunan kentler de cezalandırdılar. MÖ 480´de Pers İmparatoru Kserkses Yunanistan üzerine sefere çıkarken Mysia bölgesinden geçti (Maraton Savaşı). MÖ 478-477 Mysia kıyılarındaki şehir devletleri de Aktika-Dellos deniz birliğine katıldılar. MÖ 410 Kyzikos´u saran Persler´e karşı yardıma gelen Atinalı Alkibiades Bandırma Körfezinde yaptığı deniz savaşını kazandı.

MÖ 334´de Büyük İskender Çanakkale Boğazı´ndan Anadolu´ya geçti. Büyük İskender, Biga yakınlarında Granikos Çayı´nda  III.Dareios´un Pers ordusunu yenmiştir. Bundan sonra bölge Persler´den temizlenmiş ve Makedonyalıların hakimiyeti altına girmiştir. MÖ 323 İskender´in Babil´de ölümü üzerine generalleri arasında çıkan savaşlardan sonra Mysia bölgesi Selevkos´lara bağlandı. MÖ 238-263´te Pergamon Krallığı´nın hakimi olan Attaloslar döneminde bölge, Pergamon  yönetimine girmiştir. MÖ 133´te Pergamon Kralı III.Attalos´un vasiyeti üzerine bölge, Roma hakimiyetine geçti. MÖ 88´de Adramytion hakimi Diador, Pontus Kralı Mitridates´in tarafını tutarak çevrede bulunan Latince konuşan binlerce insanı öldürttü. Sonra da Romalıların intikamından korkarak intihar etti. Roma İmparatorluğunun ikiye bölünmesinden sonra (MS 395) buraları da merkezi Bizans olan Doğu Roma yönetiminde kaldı. Bu devirde Balıkesir ve çevresi Bizans eyalet sistemi içinde Obsikion Theması teşkilatı içinde kaldı. Körfez bölgesi bu thema içinde Noecastron Theması´na bağlı idi. MS 670´de İstanbul´u kuşatmaya gelen Arap ordusu Kyzikos´u ele geçirerek yedi yıl burada kaldılar. 718´de ikinci defa İstanbul´u kuşatmaya gelen Ararplar Bergama ve Edremit bölgesini yağmaladılar.

Malazgirt Savaşı´ndan (1071)sonra,   Süleymen Şah Balıkesir bölgesine gelerek  Kyzikos´u ele geçirdi(1080), 1081´de Ulubat gölü kıyısında bir Bizans ordusu yok edildi. Kyzikos ve Poimanenon (Manyas) Türklerin elinde kaldı. 1085´de Süleyman Şah doğuda savaşırken emirlerinden İlhan Bey kısa süre önce ellerinden çıkmış olan Kyzikos, Apollonia, Poimanenon ve Edincik dolaylarını geri aldı. 1086´da Vezir Ebu Kasım, Süleyman Şah´ın ölümü üzerine ayaklanan bazı emirleri bastırıp birleştirdi. Buraya yerleşen Türkmen beylikleri  ilk kez denizcilikle uğraşmaya başladılar. 1090´da Bizans İmparatoru 1. Aleksios Komnenos Mysia´da yerleşmeye çalışan Türkmenler üzerine kumandan Eufuryanis Alexaders´i yolladı. Apollonia´yı kuşatan Bizanslılar kanlı savaşlardan sonra kale kumandanı İlhan´ı iç kaleye sığınmak zorunda bıraktılar.Bu olayı duyan Türkmenler yardıma gelince Bizanslılar geri çekildiler. Ertesi yıl  Bizans ordusu, önce Kyzikos´u aldı, sonra bir baskınla Apollonia´yı da ele geçirerek kaledekilerle birlikte kumandanı da esir etmişlerdir.

Vezir Ebu Kasım´ın kardeşi İlgazi İznik´te baş kaldırınca (1092), I.Kılıçaslan tarafından yenilgiye uğratılarak  Marmara kıyıları ve Edremit körfezi´ne kadar olan yerler ele geçirildi. Buradan Ege adalarına ve Midilli´ye akınlar yapıldı.  Aynı yıl İzmir emiri Çaka Bey´de Edremit´ten Abydos´a kadar olan kıyıları zaptetti. Ne var ki Haçlı seferleri sırasında buradaki Türkmen boyları etkisiz hale getirildi ve bundan sonra, yöreye hakim olan Bizanslılar Türkmenlerin ilerlemesi karşısında fazla direnemedilerse de bölge Bizanslılar ile Türkmenler arasında sürekli el değiştirdi. Sonunda 1280 yıllarında Karasi Beyliği Germiyanoğlu yakup bey ile beraber Mysia bölgesine girdiler ve buraya hakim oldular.

XIV.yüzyılın başlarında Karasi Beyliği merkezi Balıkesri olmak üzere burada kuruldu. Karasi Beyliği önce Anadolu Selçuklularına, 1308-1335 yıllarında da İlhanlılara bağlı kaldı. karasi beyliğinin toprakları 1345´te Osmanlıların eline geçmiştir. XVI. yüzyıl ortalarında Celali Ayaklanmaları burada meydana gelmiştir. XV-XIX.yüzyılları arasında Balıkesir Anadolu eyaletine bağlı bir sancak konumundaydı. XVIII.yüzyılın ikinci yarısında merkezi otoritenin zayıflaması ile birlikte, burası çeşitli ayaklanmalara sahne olmuştur. 1836 yılında yeni oluşturulan Hüdavendigâr Müşirliğine, 1840´da Hüdavendigâr eyaletine bağlanmış, 1845´te merkezi Manisa´da olan Saryhan eyaletine katılmıştır. Balıkesir 1888´de kısa bir süre içerisinde vilayet olmuştur. II.Meşrutiyetten sonra yeniden sancak olarak yönetilmiştir. I.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında yöre, önemli olaylara sahne olmuştur. İzmir´in işgalinden sonra Yunan ilerlemesine karşı burada toplanan Balıkesir Kongresi´nde direnme kararı alınmış ve Kuvayı Milliye ile birlikte başarılı direniş yapmışlardır. Balıkesir´de Yunan işgali 30 Haziran 1920´den 6 Eylül 1922´ye kadar sürmüştür. İstiklâl Savaşı´ndan sonra 1923 yılında il merkezi olmuş ve 1926 yılında Karesi ismi Balıkesir olarak değiştirilmiştir.

Balıkesir yöresinde Adramytteion Thebai, Adramyttion, Akhyraous, Antandros, Artaka (Erdek), Artemea, Astyra, Aureliane (Havran), Daskleion, Hadrianoutherai, Koryhantis (Coryphas), Kytonion, Kyzikos, Passandra, Poimanenon (Eski manyas), Podoselene, Prokennesos (Marmara Adası), Pyrrha, Zeleia (Sarıköy) antik kentleri bulunmaktadır.
Tarihi yapılar yönünden oldukça zengin olan yörede, Yıldırım Külliyesi (Eski Cami), Zağanos Paşa Külliyesi (1461), Yeşilli Cami (Hisariçi Camisi), Tahtalı Cami (1452), Hakkı Çavuş Camisi (1352), İbrahimağa camisi, Hacıömer (Martlı) Cami (1571), Hacı Ali Bey Camisi, Karaoğlan Camisi, Kasaplar Camisi, İbrahimbey Camisi (1466), Sefer Ağa Camisi, Vicdaniye Camisi, Eminağa Camisi (1897), Çınarlı Cami (1905), Alaca Mescid Camisi, Umurbey Camisi, Hamidiye Camisi (1898) Şeyh Lütfullah Camisi, Hacı Kaya Cami, Kırımlılar Camisi (1862), Kayabey Camisi (1907), Ali Suuri Medresesi, Karasi Bey Türbesi, Hayrettin Efendi Türbesi, Sinan Efendi Türbesi (XV.yüzyıl), Paşa Sultan Türbesi (1472), Balım Sultan Türbesi, Hasan Baba Türbesi, Çırpıllı Dede Türbesi, Fatma Sultan Türbesi,Yıldırım Köprüsü, Paşa Hamamı (1461) ve Saat Kulesi bulunmaktadır. Bunların yanı sıra da yörede çeşitli kaplıcalar, mesire yerleri ile müzeler bulunmaktadır.

 

Fotoğraflar, www.balikesir.gov.tr adresinden alınmıştır.



Sayfa Üretim süresi :0,2578

® 2015 YILMAZ TİCARET Paşalimanı ADASI
Paşalimanı Adası Web Portalı http://www.pasalimaniadasi.com.tr

Tam Ekran